Méhek Robit  

Ne adjatok sem szirupot sem mézet a méheknek!

Egyre több helyen látom megosztásokban, hogy ha valaki talál a kertjében elfáradt (nak tűnő ) méhecskét, azt azonnal etesse meg cukros vízzel. Hisz a méhészek is szirupoztatják őket. Kanálba kell tenni a kutyulékot, és ezzel megetetni a fullánkost. Aki ettől erőre kap, és minden happy lesz…

Hogyan szirupol a méhész?

A helyzet viszont sajnos nem ilyen egyszerű. Előzör is ami fontos, az az, hogy a kristálycukor nem virágcukor! A méhész kizárólag ősszel, és kora tavasszal szirupoztat, steril körülmények között, megfelelő hőmérsékletű vízzel vegyített cukorral, külön zárva a méh családokat, hogy véletlenül se érintkezhessen egyik család méhecskéje a másikkal. Mivel minden családnak más az illata, így az egyik illatú leöli a másikat, mivel idegen betolakodónak tekinti.

Ezért ne cukroztass!

Ezek után nézzük meg, mi fog történni a mi kihelyezett edénykénkben amibe szirupot teszünk ki az udvarunkra. – Az édes vizű tálat megrohamozza mindenféle, fajta, illatú méh akik egytől egyig sajátjuknak tekintik a talált kaját. Mivel sajátjuknak tekintik, elindul a harc, rengeteg méh elhullik.

– Mivel ennél a tálnál nem csak egy méhészet méhei röffennek össze, hanem 6-km en belül megtalálható méhészek méhei is, mivel 6-km en belül gyűjtögetnek a méhek, így benne van az, hogy súlyos betegségeket adnak át egymásnak a nagy tolongás közepette, amit a megkapott méh haza hurcol a kb 60-70 ezer társának amitől ők is megbetegedhetnek.

– Ha enyhe betegséget hord haza, akkor a méhész a megfelelő gyógyszer segítségével meg tud gyógyítani.

– Ha mondjuk a méhek között egyre inkább elhatalmasodó költésrothadást viszi haza, akkor hivatalos körülmények között, ( állatorvos, helyi jegyző ) a komplett családot le kell kénezni, és elégetni szőröstől bőröstől, mivel fertőző. Családonként kb 50.000 Ft kár, illetve az eszmei érték ami felbecsülhetetlen.

– A méhésztől a kipergetett mézet az átvevő bevizsgálja a helyszínen, megfelelő e méz víztartalma, kimutatható e a mézben idegen anyag, pl kristály cukor. Ha igen, a méhésznek ugrott az egész évi munkája, mivel a mézet nem veszi át tőle senki. Nagyon szépen megkérek minden kedves és nem kedves jó akarót, ne csináljatok még nagyobb bajt, mint ami jelenleg a földünkön élő méheket sújtja. Beleértve minket méhészeket is, akik szintén vért izzadunk a vegyszerek miatt, a szemét okozta betegségek miatt, stb.

Ültess inkább virágot!

Ami viszont szuper lenne, és segíteni tudnátok vele, az a minél több virág ültetése, amiben megtalálják az ő kincsüket a nektárt. Amitől a család szaporodhat, hisz minél több nektárt hordanak be a dolgozók, a királynő annál többet petézik. Ha nincs nektár hordás, a petézés megáll, nem fejlődik a család. Rengeteget segíthettek a tiszta edényben kihelyezett tiszta vízzel. A vízen nincs tolongás, harc, mivel nem édes. Ilyenkor rengeteg vízre van szükségük a méheknek. Edénybe kavicsokat tesgyetek, amire rá tud szállni a méh, felöntitek vízzel, úgy hogy ne fulladjon bele.

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .